Een karpet creëert een plek in de ruimte

 In tegenstelling tot vroeger wordt kamerbreed tapijt of vloerbedekking minder gebruikt in de living. Er wordt meer gekozen voor harde vloerbekleding zoals plavuizen, parket, laminaat of vinyl. Toch heeft kamerbrede vloerbedekking vele voordelen. Het voelt immers zacht en warm aan en dat is een belangrijke reden om het vooral in de slaapkamer te leggen.

Verschillende functies

Een vloerkleed of karpet is losliggend en wordt gebruikt om plekken in een ruimte af te scheiden zoals een eetplek, zitplek of de schapenvacht voor de openhaard. Het materiaal van een karpet voelt zacht aan en geeft een behaaglijk gevoel. Een karpet heeft ook een decoratieve functie. Een karpet wordt niet alleen voor de vloer gebruikt, maar kan ook als tegen de wand worden bevestigd. Het verschil met tapijt is dat deze vast op de vloer wordt gekleefd.

Materialen

Er zijn vele soorten vloerkleden. Een onderscheid kan gemaakt worden in de gebruikte materialen. Vloerkleden zijn er in een natuurlijke of synthetische stof. Wol, katoen, zijde of viscose zijn veel gebruikte materialen met specifieke eigenschappen zoals slijtvastheid, kleurbestendigheid. Goed advies kun je verkrijgen bij Floorpassion om het juiste materiaal te kiezen voor jouw vloerkleed.

een-karpet-creeert-een-plek-in-de-ruimte

Wol is populair

Wol en katoen zijn de meest gebruikte stoffen. Beide materialen hebben de juiste eigenschappen voor een vloerkleed. Wol wordt dikwijls gezien als comfortabeler omdat het ook in een hoogpolig versie verkrijgbaar is. Wol is super sterk, maar toch veerkrachtig door de elasticiteit. Wol heeft ook een hoge isolatiewaarde zowel voor de warmte als geluid. Katoen is dunner en is uitsluitend laagpolig. Het is niettemin sterk, maar minder veerkrachtig als wol.

De luxe van zijde

Zijde komt van de zijderups. Het is een materiaal dat vooral gebruikt wordt bij Perzische tapijten en Kasjmir kleden uit India. Het zijn vloerkleden met een ambachtelijke weeftechniek met patronen. Minder bekend is bamboezijde. Het is een combinatie van bamboe en zijde. Puur zijde is niet goedkoop. Het is sterk afhankelijk van de hoeveelheid zijde en de wijze van knopen. Tapijten zijn vanaf zo’n €1.200 per m2 geprijsd.

Karpetten kunnen op verschillende manieren gemaakt worden; weven, tuften en knopen. Weven en tuften gebeuren voornamelijk machinaal in tegenstelling tot knopen waarbij een weefgetouw wordt gebruikt.

Nieuwsbrief

[et_bloom_inline optin_id="optin_4"]