Groene trend: met kamerplanten een binnentuintje creëren

Na een mooie lange zomer vind ik het weer heerlijk in huis. Mijn planten hebben de zomer minder goed doorstaan en dus ging ik op zoek naar de laatste trends voor binnenplanten.

Omringd worden door groen in huis vind ik heerlijk, trends als “Urban Jungle” gaan voor mij misschien iets te ver. Daarom vind ik de laatste groen trend wel superleuk: met kamerplanten een binnentuintje creëren! Planten die daar het beste bijpassen zijn de Bromelia’s. Ze komen van oorsprong uit tropische oerwouden en hebben een exotische uitstraling. Juist door de verscheidenheid in soorten creëer je eenvoudig een indoor jungle met bromelia’s. Bijkomend voordeel: verbetering van het binnenklimaat.

Styling ID Tips en Trends Groene trend- met kamerplanten een binnentuintje creeeren 5

Jungle fever

Bromelia’s zijn van oorsprong afkomstig uit de jungles in Zuid-Amerika. In Nederland worden zo’n 100 verschillende soorten gekweekt waarvan de ananasplant wellicht het meest bekend is. Maar er zijn meer kleurrijke types. Met hun paarse, rode, gele, witte of roze schutbladen zorgen ze voor een exotisch tintje in het interieur. Die schutbladen zijn er in bijzondere vormen: van roze rozet tot rode veer en van oranje kroon tot crèmekleurige lans. Let echter ook eens op het groene blad. Dat varieert van groene sprieten tot grijzig groen met opvallende bladtekening. Voor elke plant geldt dat het kunstwerkjes van de natuur zijn en door ze met elkaar te combineren ontstaat als vanzelf een jungletuintje.

Styling ID Tips en Trends Groene trend- met kamerplanten een binnentuintje creeeren 6

Stappenplan

Het aanleggen van een mini-jungle in huis is eenvoudig. Je kunt de planten in losse potten bij elkaar zetten, maar nog leuker is het om ze samen in een grote bak of verhoogde plantenstandaard te zetten. Vul de bak met potgrond en plant de bromelia’s zonder kweekpotje. Druk lichtjes aan en geef matig water. Zet je de bromelia’s in losse sierpotten? Dat kan zonder het kweekpotje te verwijderen. Stem wel de sierpotten op elkaar af. Hoe neutraler de pot, hoe meer het accent op de exotische planten ligt. Uiteraard kun je bromelia’s ook heel goed combineren met groene kamerplanten.

Styling ID Tips en Trends Groene trend- met kamerplanten een binnentuintje creeeren 2

Water in de kelk

De bromelia is een sterke en erg makkelijke plant waar je gemiddeld 3 tot 6 maanden plezier van kan hebben. Zet bromelia’s op een lichte plek, maar liever niet in de volle zon. Daarna is het een kwestie van af en toe een klein beetje watergeven. Dat gaat echter wel anders dan bij de meeste planten. Je geeft bromelia’s namelijk water tussen de bladeren en niet via de potgrond. Plantenvoeding is niet nodig.

Styling ID Tips en Trends Groene trend- met kamerplanten een binnentuintje creeeren 3

Gezond

Planten als bromelia’s zorgen niet alleen voor een prettige sfeer, maar ze verbeteren ook het binnenklimaat. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat bromelia’s schadelijke stoffen uit de lucht halen en tot de beste luchtzuiveraars behoren. Veel bromelia’s staan bovendien bekend als ‘anti-snurkplanten’ omdat in tegenstelling tot veel kamerplanten hun zuurstofproductie tijdens de nachtelijke uren het grootst is. Dat verlaagt de kans op snurken en bevordert een goede nachtrust.

Kijk voor meer informatie en inspiratie op www.bromelia.info.

Styling ID Tips en Trends Groene trend- met kamerplanten een binnentuintje creeeren 4

Nieuwsbrief

Volg ons op Instagram

Like ons op Facebook

Volg ons op Pinterest

Nieuwsbrief

Pin It on Pinterest

Share This