Dakkapel vs dakopbouw: wat is de beste keuze?

De zolder kan op vele manieren worden ingezet. Bijvoorbeeld als thuiskantoor, sportruimte, slaapkamer of als speelzolder. Het is in alle gevallen fijn als er voldoende bewegingsruimte en daglicht is. Een dakkapel is dan een geweldige toevoeging. Maar heb je ook al eens gekeken naar de mogelijkheden van een dakopbouw? Wellicht sluit dit nóg beter aan op jouw wensen. In het onderstaande artikel lees je meer over de verschillen van een dakkapel vs dakopbouw. Zo kun je uiteindelijk zelf bepalen wat de beste keuze is.

Wat is een dakkapel?

Een dakkapel is een kleine uitbouw met ramen die op een schuin dak wordt geplaatst. Het laat de zolder optisch groter lijken en zorgt ervoor dat er meer ruimte is om rechtop te staan. Ook komt er veel meer daglicht naar binnen. Met een dakkapel maak je van een relatief krappe zolder toch een volwaardige kamer.

Wat is een dakopbouw?

Een dakopbouw is een extra laag op de woning. Deze opbouw kan worden gebruikt als nieuwe etage. Je kunt een dakopbouw laten plaatsen op een garage, uitbouw of woning met een plat dak. Wanneer je een dakopbouw wil realiseren op een schuin dak (dus op een traditionele zolder), spreek je over een nokverhoging. Bij een nokverhoging wordt het schuine dak aan twee zijden verhoogd. Bij een eenzijdige nokverhoging wordt slechts één kant van het schuine dak verhoogd. Dit heet ook wel een verlegde nok.

Type dak

Een dakkapel wordt altijd toegepast op een schuin dak. Een dakopbouw kan zowel op een schuin als op een plak dak worden gebouwd. Het grootste verschil is dat een dakkapel de bestaande ruimte iets groter maakt en dat er bij een dakopbouw/nokverhoging juist een hele nieuwe etage ontstaat.

Dakkapel vs dakopbouw – Gemiddelde prijs

De prijs is bij beide opties afhankelijk van een aantal zaken: het materiaalgebruik, het exacte type en de afwerking. Om je toch een beter beeld te geven van de investering, delen we de gemiddelde kosten van een dakkapel en dakopbouw.

Gemiddelde kosten dakkapel: tussen de €7.000 en €10.000

Gemiddelde kosten dakopbouw: tussen de €13.000 en €24.000

Als je een schuin dak hebt en de zolder enkel wat ruimer wilt maken, kun je het beste een goedkope dakkapel aanschaffen. Heb je echt behoefte aan een extra verdieping? Dan is een dakopbouw de investering waard.

Vergunning

Een voordeel van een dakkapel is dat je in sommige gevallen geen vergunning nodig hebt. Omdat de regels per gemeente verschillen, is het noodzakelijk om het goed te checken. Voor de plaatsing van een dakopbouw heb je altijd een vergunning nodig.

dakkapel-vs-dakopbouw-wat-is-de-beste-keuze

Nieuwsbrief

[et_bloom_inline optin_id="optin_4"]