Alle mogelijkheden van vloerisolatie

Nu de gasprijzen flink aan het stijgen zijn, is het relevanter dan ooit om je huis zo goed mogelijk te isoleren. Dikwijls gaat er veel warmte verloren door de vloer. Met goede vloerisolatie zul je aanzienlijk minder energie hoeven te gebruiken om je huis te verwarmen, waardoor je een hoop energiekosten zult besparen. In dit artikel lees je de mogelijkheden van vloerisolatie. Hierbij geldt: hoe ingewikkelder de methode, hoe hoger de kosten vloerisolatie zullen zijn!

Kruipruimte isoleren
De eenvoudigste manier om een vloer te isoleren is vanuit de kruipruimte. Isolatiemateriaal breng je vervolgens aan tegen de onderkant van de vloer. Je gebruikt hiervoor materialen als platen van kurk, purschuim of thermokussens. Isolatie aan de onderkant van de vloer kan als de kruipruimte tenminste 35 centimeter hoog is (bij purschuim tenminste 50 centimeter). Zorg wel voor ventilatie in de kruipruimte, zodat er geen vochtproblemen kunnen ontstaan.

Isolatie tussen de balken
Als je beschikt over een (te) lage kruipruimte, een houten ondervloer en je een nieuwe vloer wilt leggen, is isolatie tussen de balken een optie. Je haalt hiervoor om de meter een aantal planken van de ondervloer weg en brengt daar  zowel bodemfolie als isolatiemateriaal aan. De planken leg je vervolgens weer terug. Je kunt ook alle vloerplanken weghalen, isoleren en nieuwe vloerplanken of -platen leggen.

Isolatie op het beton
Bij een (te) lage kruipruimte en een betonnen ondervloer, kun je isolatiemateriaal op het beton aanbrengen. Kies hiervoor een zo dun mogelijk materiaal. Leg op het isolatiemateriaal en onder je daadwerkelijke vloer nog een laag met zowel isolerend als geluiddempend plaatmateriaal, zoals underlayment of OSB-platen. Houd er rekening mee dat de vloer hierdoor wel een stuk hoger komt te liggen (en mogelijk deuren, drempels en plinten in de weg zit).

Bodemisolatie
Als de kruipruimte lager is dan 35 centimeter of de kruipruimte simpelweg te lastig te betreden is, kun je ervoor kiezen om de bodem te isoleren in plaats van de vloer zelf. Bij bodemisolatie leg je namelijk een laag isolatiemateriaal aan op de bodem van de kruipruimte, in plaats van tegen de (onder)vloer.

alle-mogelijkheden-van-vloerisolatie

Nieuwsbrief

[et_bloom_inline optin_id="optin_4"]