Het verduurzamen van je woning

Wil jij jouw woning verduurzamen, bijvoorbeeld door het laten installeren van een zonnepaneleninstallatie? Je bent niet de enige. Een steeds grotere groep Nederlandse huishoudens overweegt om hun woning te verduurzamen. Een woning verduurzamen kan naast een steentje bijdragen aan moeder natuur ook een rendabele investering genoemd worden. Door jouw woning energieneutraal te maken of door groene energie op te wekken, kan dit namelijk sterke financiële voordelen opleveren. Wij zetten de belangrijkste voordelen voor je op een rij.

Energie teruggeven aan de energieleverancier

Wek je meer energie op dan dat je verbruikt, dan kun je het overschot aan jaarlijkse elektriciteit terugleveren aan jouw energieleverancier. De vergoeding voor het terugleveren van stroom kan variëren per leverancier, omdat zij de vergoeding zelf mogen bepalen. Het loont daarom de moeite om verschillende leveranciers met elkaar te vergelijken om te zien welk energiecontract het gunstigst uitpakt in jouw situatie. Houd er wel rekening mee dat de salderingsregeling vanaf 2023 afgebouwd gaat worden, al is de wetswijziging hiervoor nog niet definitief.

Besparen op energiekosten

Als je tien zonnepalen op je dak hebt geplaatst, kun je al snel ongeveer €600 per jaar op de energiekosten besparen. Dit is wel afhankelijk van de kwaliteit en het vermogen van de zonnepanelen. Ook spelen er nog andere variabelen en weersafhankelijke factoren een rol, bijvoorbeeld of de zonnepanelen ook gunstig ten opzichte van de zon liggen. Het is daarom lastig om op de vraag ‘Hoeveel geld ga ik besparen met zonnepanelen?’ een eenduidig antwoord te geven.

het-verduurzamen-van-je-woning 2

Beter voor het milieu

Zonnepanelen leveren naast financiële voordelen ook een aantal belangrijke voordelen op het milieu. Zo worden er bij zonnepanelen geen gebruik gemaakt van brandstoffen. Hierdoor wordt de lucht, en dus het milieu, niet aangetast of opgebruikt.

Kun je een subsidie krijgen voor zonnepanelen?

Particuliere consumenten kunnen de BTW terugkrijgen bij aanschaf van zonnepanelen. We hebben het dan specifiek over de volledige BTW op zowel materialen als arbeid. Hiermee probeert de overheid de productie van zonne-energie te stimuleren. Zijn er dan wel andere mogelijkheden voor subsidie zonnepanelen? Ja, maar dit verschilt per gemeente. Hierdoor kan het zijn dat niet alle gemeenten een subsidie voor zonnepanelen hebben. Als het in jouw gemeente niet mogelijk is om een subsidie te krijgen, kan een alternatief gevonden worden in het afsluiten van een zogeheten ‘Energiebespaarlening’. Je kunt dan tegen een vaste aantrekkelijke rente energiebesparende investeringen aan je woning financieren.

Nieuwsbrief

[et_bloom_inline optin_id="optin_4"]