Hoe kies je de juiste radiatoren?

Er zijn wel tien soorten verwarmingselementen! Slechts één daarvan is onzichtbaar door een buizensysteem onder de vloer. Veel mensen weten niet welke mogelijkheden er zijn voor radiatoren. En dat is zonde, want een radiator is een onmisbaar element in de woning en kan zelfs voor het oog nog fraai zijn. Lees snel verder!

Veel verschillende soorten

Radiatoren zijn er in verschillende soorten, zoals de bekende plaatradiator en kolomradiator. Maar er zijn ook designradiatoren, smalle raam- en plintradiatoren en convectorradiatoren die in de vloer verzonken zijn. In bijna alle soorten zijn er horizontale en verticale varianten. Het uitkiezen van een radiator met het juiste vermogen, maar ook het zorgvuldig uitkiezen van de locatie van de radiatoren is erg belangrijk. Ook de manier van verwarmen speelt een rol. Wordt er uitsluitend op gas verwarmd, is er sprake van een warmtepomp of is er een hybride systeem?

Paneelradiatoren

De paneelradiator is een radiator die voor elke ruimte geschikt is. Het is de bekende platte verwarming die leverbaar is in een vlakke paneelradiator of met een geribbelde plaat. Paneelradiatoren worden ook wel plaatradiator genoemd. De capaciteit wordt bepaald door het aantal panelen of platen en het aantal convectoren. Elke fabrikant geeft dit aan met het typenummer T en twee cijfers. Het eerste cijfer geeft het aantal panelen aan en het tweede cijfer het aantal convectoren. Hoe hoger de cijfers, hoe groter de capaciteit en warmteafgifte van de radiator.

hoe-kies-je-de-juiste-radiatoren

De Brugman series

Er zijn veel merken van paneelradiatoren, maar de Brugman paneelradiator is in feite de nummer één. Vooral in project- en nieuwbouw zien we veel radiatoren van deze fabrikant. Het zijn solide, betrouwbare en vooral betaalbare radiatoren. Ze zijn verkrijgbaar in diverse series als de Classic, Casual en Centric. De Classic serie wordt vooral toegepast in projectbouw en is in feite de basislijn van de paneelradiatoren. De Centric serie is een luxe variant van de Classic serie.

Kolomradiator

Een kolomradiator is in tegenstelling tot de paneelradiator opgebouwd uit verschillende kolommen in plaats van platen. Hierdoor zijn ze groter en ogen ze robuuster. De kolomradiator is eigenlijk de voorganger van de paneelradiator en heeft daardoor een retro uiterlijk. De radiator is vooral geschikt voor grote en hoge ruimtes. Ze worden dan ook veel geplaatst in kantoor en schoolgebouwen. Door de populariteit van de industriële woonstijl is de vraag naar kolomradiatoren toegenomen.