Teakhout is nummer 1

Bij het kopen van tuinmeubelen is het materiaal een belangrijk punt. Kies je voor meubels die je echt mooi vindt of ga je voor het gemak. Als de eerste afweging de overhand heeft dan ga je voor een houten tuinset.

Teakhout scoort goed

Teakhout is een schitterend materiaal wat leeft. Bij een jaarlijkse behandeling van het hout voorkom je dat het hout een grijze tint krijgt. Voor de duurzaamheid maakt de vergrijzing geen verschil. Teakhout blijft een oersterk materiaal dat ingedeeld is in de hoogste duurzaamheidsklasse van hout. Het hout beschermt dankzij de natuurlijke olie die in het hout zit. Vroeger werd teakhout vanwege de goede eigenschappen veel in de scheepvaart gebruikt.

Andere houtsoorten

Er zijn natuurlijk ook andere houtsoorten die geschikt zijn voor tuinmeubels. Meranti is hout wat veel voor buiten wordt gebruikt zoals kozijnen in woningen. Ook meranti is rijk aan olie waardoor het weersbestendig is. Acaciahout is hardhout van de loofboom die hard genoeg is voor buitenmeubels. Het hout heeft een fijne nerf en door de vlamtekening een rijke kleurschakering. Douglashout is afkomstig van een spar en is daardoor een naaldsoort. Het is redelijk duurzaam, maar is niet te vergelijken met teakhout. Douglashout is ingedeeld in duurzaamheidsklasse 3-4.

teakhout-is-nummer-1

Thermisch modificeren

Vuren of grenenhout is minder geschikt tenzij het thermisch gemodificeerd is. Het minder duurzame hout wordt dankzij deze conditionering duurzaam vergelijkbaar met klasse 2. Daarbij is deze methode minder belastend dan bij impregneren omdat er geen chemicaliën worden gebruikt. Tijdens het proces wordt er uitsluitend warmte en water gebruikt.

Niet alleen tuinmeubels

Hout wordt niet alleen gebruikt voor tuinmeubels. Ook vlonders, bloembakken, tuinboxen en -kasten. Perceelafscheidingen, pergola’s, tuinhuizen en speeltuinspullen worden van hout gefabriceerd. Zonder hout is het een kale bedoeling in de tuin.

Duurzaam hout is pas echt duurzaam als het verantwoord is geproduceerd door goed bosbeheer. Hout met het keurmerk Forest Stewardship Council wordt constant getoetst aan ecologische, sociale en economische criteria. Meubels van hout met het FSC logo zitten gewoon prettiger.

Nieuwsbrief

[et_bloom_inline optin_id="optin_4"]