Veilig thuis klussen

Werken op hoogte heeft altijd een valrisico. Dat geldt ook voor het klussen in huis. Veel ongevallen komen door ondeugdelijke ladders en het niet gebruik maken van een steiger. Door onervarenheid worden dikwijls onverantwoorde risico’s genomen.

Ladder is geen werkplek

Het werken op een ladder is niet alleen vermoeiend, maar ook gevaarlijk. De Arbowet schrijft voor dat er zo min mogelijk gewerkt mag worden op een ladder. Een ladder is uitsluitend geschikt om naar een plek toe te gaan en mag niet als werkplek gebruikt worden. Voor een particuliere klusser zijn er geen wettelijke eisen, maar veilig werken op hoogte geldt ook voor hem.

Veilig klussen met een steiger

Een steiger is wel een toegestane werkplek. Voor langdurig werken op hoogte, zoals schilderwerk, is een trap ongeschikt. Een flexibele binnensteiger biedt niet alleen werkgemak, maar is ook veilig als de steiger gebruikt wordt volgens de voorschriften. Steigers die bedoeld zijn voor binnen worden ook wel rol- of kamersteigers genoemd. Ze zijn in hoogte verstelbaar en hebben wielen zodat ze eenvoudig verplaatst kunnen worden

veilig-thuis-klussen

Kopen of huren?

Kamersteigers zijn te koop en te huur. Het hangt van het jaarlijks gebruik af wat de beste optie is. Dikwijls zijn er ook interessante aanbiedingen en kun je een goedkope kamersteiger bemachtigen. Voordeel is dat je de steiger in huis hebt en ingeklapt neemt die weinig ruimte in. Een keurmerk steiger gaat jaren mee en is daardoor voordeliger dan iedere keer naar de verhuur.

Goed klussen is veilig klussen

Veilig klussen is meer dan een stabiele werkvloer. Elke serieuze klus vereist een goede voorbereiding en het juiste gereedschap. Verkeerd gebruik van gereedschap is dikwijls een bron van onveiligheid. Hetzelfde geldt voor een goed opgeruimde omgeving. Struikelen wordt vooral veroorzaakt door losliggende voorwerpen. Gebeurt dit op een steiger dan is ernstig letsel dikwijls het gevolg.

Persoonlijke bescherming

Persoonlijke beschermingsmiddelen zijn niet alleen bedoeld voor professionele werklieden. De middelen worden gebruikt om letsel te voorkomen. Dit geldt vooral voor handen, voeten en hoofd. Het betreft dan vooral veiligheidsschoenen, handschoenen en brillen. Bij het klussen zijn vooral letsel aan handen en valongevallen de meest voorkomende situaties. De cirkelzaag en de stanleymes blijken het gevaarlijkste gereedschap.

Zeker bij het werken op een steiger of trap is een goede grip belangrijk. Veiligheidsschoenen met antislipzool is dan een must.

Nieuwsbrief

[et_bloom_inline optin_id="optin_4"]