Putlucht is een teken van verstopping

Rioollucht is een mengsel van methaan en waterstofsulfide. Het is een penetrante vieze geur die ook nog eens ongezond is. Langdurige blootstelling leidt tot hoofdpijn, kortademigheid en oogirritatie. Daar wil je het liefst zo snel mogelijk van af.

Verschillende oorzaken

Waterstofsulfide is een gas wat ruikt naar rotte eieren. Het ontstaan kan verschillende oorzaken hebben; een ontluchting die slecht werkt of een verstopte afvoer. Ook kan de geur veroorzaakt worden door een verstopte riolering. Kruipruimten en kelders kunnen ook de penetrante geur ontwikkelen. Het is van belang dat de bron wordt gevonden. Dit kan best lastig zijn als de putlucht in de gehele woning merkbaar is.

Borrelen van de afvoer

De meest voorkomende oorzaak van rioollucht in huis is de afvoer van water. In de badkamer, keuken en wasmachine zijn er afvoeren die verstopt kunnen zijn. Een teken aan de wand is een slecht doorlopende afvoer of het borrelen. Het is dikwijls een voorbode van een verstopping. Het ontstoppen kan dan een oplossing bieden door het gebruik van een plopper of met specifieke ontstoppingsmiddelen. Het borrelgeluid kan ook te maken hebben met de ontluchting van het riool. Er bevindt zich dan lucht in de afvoer wat ook een oorzaak van stankoverlast kan zijn.

Putlucht is een teken van verstopping

Droge sifon

Een afvoer wordt met een waterslot afgesloten. Het is in feite een stankslot wat zich bevindt in een zwanenhals of sifon. Het water zorgt ervoor dat de lucht niet verder kan waardoor er ook geen stankoverlast is. Wordt een afvoer een tijd niet gebruikt dan kan het water in de sifon verdampen. Het slot komt dan droog te staan en heeft dan geen functie meer. Dit is eenvoudig te verhelpen door te zorgen dat afvoeren die niet regelmatig gebruikt worden te voorzien van water.

Bij een slechte ontluchting van het riool is het zaak om een deskundige in te schakelen. Het riool in de woning moet aangesloten zijn op een goed werkende ontluchting die de lucht via een pijp naar buiten transporteert. Als de lucht niet goed weggeleid wordt, komt de lucht de woning in via de diverse afvoeren. Hetzelfde gebeurt als de riolering overspoeld raakt door bijvoorbeeld wateroverlast en overstroming.

Nieuwsbrief

[et_bloom_inline optin_id="optin_4"]