Gordijnen op rol

Nederland is het land van de open gordijnen. In het buitenland worden bij de avond de ramen gesloten met zware velours gordijnen of door blinderende rolluiken. De gordijnen worden bij ons niet gebruikt om nieuwsgierige blikken te voorkomen of tegen de kou. Voorbijgangers mogen binnen kijken.

Rolgordijnen

Rolgordijnen worden veel toegepast. De gordijnen zijn in veel verschillende kleuren en patronen te verkrijgen en passen daardoor in vele interieurs. Er zijn verduisterende en lichtdoorlatende gordijnen voor in de slaapkamer en de woonkamer. Rolgordijnen zijn in het algemeen makkelijk te bevestigen, hebben een gemakkelijke bediening en zijn eenvoudig schoon te maken.

Stofsoorten

Er zijn in feite vier stofsoorten; een lichtdoorlatende stof, transparante rolgordijnen, verduisterende stof en screenstof. De stof van een lichtdoorlatend rolgordijn laat licht door zonder dat je er doorheen kan kijken. Met name voor woonkamers wordt deze stofsoort gebruikt.  Transparante rolgordijnen zijn ook lichtdoorlatend, maar zijn door de open structuur ook doorzichtig. De meeste transparante stoffen zijn bovendien vlamvertragend.

Styling ID Huis en Tuin Gordijnen op rol

Verduisteren

De stof van een verduisterend rolgordijn laat geen licht door en is daarom zeer geschikt voor bijvoorbeeld slaapkamers. Rolgordijnen met verduisterende stof zijn de beste vorm van binnenzonwering. Vooral met lichte of gemetalliseerde stof. In de regel bestaat de stof uit twee lagen, maar bij meerdere laminatie wordt de isolerende en zonwerende factor verhoogd.

Screendoek

Rolgordijnen met screendoek hebben een samenstelling van Polyestergarens en PVC. De stof lijkt op het doek van een buitenscreen, maar is alleen geschikt voor binnen. Screendoek is vlamvertragend en houdt voor een deel het felle zonlicht tegen. Screendoek is ook geschikt voor vochtige ruimtes zoals badkamers en keukens.

Styling ID Huis en Tuin Gordijnen op rol 2

Zijgeleiding

Rolgordijnen met zijgeleiding zorgen ervoor dat het gordijn volledig afsluit omdat het gordijn in een strip loopt. Hierdoor is het ook mogelijk om dit type rolgordijn op een deur te plaatsen.

Bediening

De bediening van een rolgordijn kan handmatig met een koord- of kettingbediening. Ook zijn er elektrische bedieningsmogelijkheden. Met een ingebouwde motor in het ophangsysteem wordt het op- en afrollen elektrisch gedaan. Met een speciaal bedieningsapparaat of afstandsbediening kan het rolgordijn bediend worden. Er zijn ook systemen die werken met een app waardoor bediening via de smartphone mogelijk is. Bij meerdere ramen wordt dikwijls de elektrische variant toegepast.

Andere vormen zijn duo rolgordijnen en vouwgordijnen. Duo rolgordijnen bestaan uit afwisselende horizontale banden met een verschillende mate van transparantie. Hierdoor is de lichtval beter te regelen. Vouwgordijnen rollen niet op bij het open doen, maar vouwen op. Naast de gordijnen zijn er natuurlijk de jaloezieën. Die zijn er in verschillende materialen; aluminium, PCV en houten jaloezieën.

Nieuwsbrief

[et_bloom_inline optin_id="optin_4"]

Like ons op Facebook

Volg ons op Pinterest

Hulc Publicer

Pin It on Pinterest

Share This