Frisse lucht via regelsysteem

Vroeger leverde een open raampje een gezond binnenklimaat. Woningen hebben niet altijd een goed binnenklimaat. Stikstofdioxide, huisstofmijten en stof zorgen voor een minder schoon huis. Frisse buitenlucht is dus noodzakelijk. Een ventilatierooster kopen is een keuze maken uit een groot assortiment. Roosters zijn er met verschillende toepassingen, maten, kleuren en modellen. De toepassing van een ventilatierooster is het afvoeren en/of toevoeren van lucht.

Systemen

Er zijn twee belangrijke typen ventilatiesystemen. Het eerste is een ventilatiesysteem, waarbij rechtstreeks lucht van buiten wordt aangezogen door roosters in het raam en de lucht afgezogen wordt uit de keuken, toilet en badruimte. Hierbij wordt dus koude lucht aangezogen en warme lucht uit de woning geblazen. Een ander systeem is het energiezuinige balansventilatiesysteem met warmteterugwinning. Hierbij wordt verse buitenlucht aangezogen en door middel van kanalen en inblaasroosters in de woon- en slaapkamer geblazen en op andere plekken afgezogen. Voordat deze lucht naar buiten gaat, wordt eerst de warmte eruit gehaald, voor verwarming van de binnenkomende lucht.

Hoog rendement

Een HR-ventilatiesysteem zorgt voor een goed binnenmilieu en is tegelijkertijd energiebesparend. HR-ventilatiesystemen zijn mechanische ventilatiesystemen die inkomende buitenlucht voorverwarmen met de afgezogen binnenlucht, zodat er een minimum aan warmteverlies optreedt. Nieuwbouwwoningen worden voorzien van gebalanceerde ventilatie waarbij de aan- en afvoer van de ventilatielucht door het gebruik van ventilatoren in evenwicht wordt gebracht.

Hybride

Een nieuwe ontwikkeling op het gebied van ventilatie zijn de hybride systemen die zowel mechanisch als natuurlijk ventileren middels luchtkanalen, roosters en afzuigventilators die aangestuurd worden door een regelsysteem. Specifieke ruimten kunnen individueel worden geregeld, zodat alleen ventilatie plaatsvindt waar dit nodig is.

Ventilatie is belangrijk, maar dat hoeft niet altijd met een open raam. Mechanische luchtafzuiging werkt ook, maar meestal werkt die goed als de ventilatie op de hoogste stand staat. Een raam openzetten heeft ook nadelen. Behalve warmteverlies vergroot het de kans op inbraak en geluidsoverlast. Dat is minder bevorderlijk voor een goede nachtrust.

Nieuwsbrief

[et_bloom_inline optin_id="optin_4"]

Like ons op Facebook

Volg ons op Pinterest

Hulc Publicer

Pin It on Pinterest

Share This