Tips voor het maken van een lichtplan

Metalen ramen en deuren, kozijnen, schuifpuien en serres vinden ruime toepassing in de woning- en utiliteitsbouw. Metalen gevels worden vooral toegepast bij kantoren. Ook de glazen puien van stedelijke hoogbouw worden beschouwd als metalen ramen vanwege de draagconstructie.

Metaal

In de woningbouw worden naast metalen ramen ook kunststof- en houten ramen gebruikt. In gevels zie je naast metaal en glas ook baksteen en beton. Er bestaat tegenwoordig een tendens ten gunste van metaal.

Duurzaam

Metaal is in vergelijking met andere materialen duurzaam en recyclebaar. Kunststof wordt merendeels verbrand. Hout betekent ontbossing en dient geverfd te worden. Metalen panelen en ramen worden na sloop omgesmolten en zijn daarom minder milieubelastend.

Aluminium

Op dit moment wordt overwegend aluminium gebruikt maar staal is in opkomst. Het is een knipoog naar het klassieke stalen raam. Het nieuwe bouwen en de Amsterdamse school waren de stromingen waarbij voornamelijk smalle stalen kozijnen werden gebruikt met iele glasroeden. Riante vooroorlogse stalen ramen vind je in de Paleizen op de Dam te Amsterdam en in Soestdijk.

Verzinken

Staal dient behandeld te worden. Als staal niet geconserveerd wordt, rot het weg. Verzinken van de ramen maakte een einde aan roest problemen. Een methode is het kozijn met gesmolten zink te bespuiten door middel van een verzinkpistool.  Voor binnen plaatsing is verzinken niet nodig en kan volstaan worden met een laklaag of een speciale coating. Staal is mooi, maar aluminium-profielen worden meer toegepast vanwege de vele voordelen.

Prijs

Net als elk ander kozijn kan een stalen kozijn gemaakt worden in vele soorten en maten. Stalen kozijnen worden op maat gemaakt en hebben niet het volume van bijvoorbeeld kunstof of houten kozijnen. Dit zorgt er voor dat stalen kozijnen duurder zijn in aanschaf. Metalen kozijnen maken en plaatsen vereist vakmanschap. Roukens Metaal is een van de weinige bedrijven die niet alleen de kozijnen vervaardigd, maar ook vakkundig plaatst.

Voor 1965 waren stalen kozijnen gebruikelijk in de woningbouw. Dit is veranderd door de komst van kunststof kozijnen. Ook kwam er een betere conservering voor houten kozijnen. Nog later werd het aluminium kozijn geïntroduceerd. Sinds de hang naar een industriële inrichting is het staal weer in opkomst. Stalen kozijnen hebben een mooie, ranke uitstraling, maar het oogt stoer.

Nieuwsbrief

[et_bloom_inline optin_id="optin_4"]

Volg ons op Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Like ons op Facebook

Volg ons op Pinterest

Hulc Publicer

Pin It on Pinterest

Share This