Vloerverwarming heeft de toekomst

Vloerverwarming verdeelt de warmte via leidingen die lopen onder de volledige vloer. Bij radiatorverwarming wordt de warmte verspreid door meerdere radiatoren. Het verwarmingsprincipe is gelijk aan elkaar, maar bij vloerverwarming is er een gelijkmatige warmteverdeling.

Energie

Vloerverwarming verbruikt minder energie dan radiatoren omdat de cv-ketel geen hoge temperaturen hoeft te leveren. Dankzij de gelijkmatige warmteverdeling bereikt men sneller een comfortgevoel. Belangrijk is wel de soort van vloerbekleding die gekozen wordt. Vloerverwarming werkt het best bij een kale betonvloer. Elke bekleding van de vloer heeft een isolerend effect.

 

Ruimte

Vloerverwarming is volledig onzichtbaar. Ruimtes en muren kunnen volledig benut worden. Ook bij kamerhoge ramen en schuifpuien voorkomt men convectorputten. De opwarmingstijd van vloerverwarming duurt langer in vergelijking met radiatoren. Met een instelbare thermostaat is dit enigszins op te lossen. De installatie van vloerverwarming brengt vaak een hoge kostprijs met zich mee. Op lange termijn wordt dit gecompenseerd door het hoger rendement. Laat u bij vloerverwarming kopen goed voorlichten door een installateur.

 

Verbruik

In 2050 moeten alle huizen in Nederland van het gas af zijn. Ongeveer 95% van de huizen in Nederland is aangesloten op het gasnet. Een gemiddeld huishouden gebruikt zo’n 1500 m3 gas per jaar. Daarvan gaat ongeveer 75% op aan het verwarmen van de woning. De rest wordt gebruikt om te douchen of warm water te pakken en te koken. Het meeste gas, zo’n 80% van het jaarverbruik gaat op in de wintermaanden. In totaal verstoken alle huishoudens in Nederland samen zo’n 10,5 miljard kuub per jaar.

Warmtepomp

Het alternatief voor gas in huis is een volledig elektrische warmtepomp. Die haalt warmte uit de lucht, de grond of het grondwater onder de woning. De pomp werkt op stroom en is zo groot als een flinke koelkast. Hiervoor is vloerverwarming of speciale radiatoren nodig om het huis te kunnen verwarmen. Ook dient de woning goed geïsoleerd te zijn. Elektrische vloerverwarming wordt dikwijls gebruikt voor de badkamer. Deze verwarming is onder te verdelen in drie soorten: matten, elektrische kabels en foliesystemen.

Vloerverwarming kan ook in de zomer voor de juiste temperatuur zorgen. Door koud water door de verwarmingsbuizen te laten stromen wordt het vloeroppervlakte koel, net zoals de rest van de woning.

Nieuwsbrief

[et_bloom_inline optin_id="optin_4"]

Volg ons op Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Like ons op Facebook

Volg ons op Pinterest

Hulc Publicer

Pin It on Pinterest

Share This