Op bezoek bij La Castellamonte

Toen ik vier jaar geleden op de redactie van UW-haard mijn eerste artikel over de Stack Stoves schreef, had ik nooit kunnen bedenken dat ik ooit de fabriek, waar deze kachels gemaakt worden, zou bezoeken.

Op uitnodiging van Art of Fire en La Castellamonte reisde ik af naar het gelijknamige plaatsje Castellamonte in de Italiaanse provincie Turijn. Onderweg werd ik getrakteerd op mooie besneeuwde bergtoppen en bij aankomst een heerlijk zonnetje. Mijn reis kon eigenlijk al niet meer stuk.

Styling ID Blog Op bezoek bij La Castellamonte

Bijzondere ontmoeting

Ik ga er altijd vanuit dat ik mijn klant in Nederland ‘blij’ maak met mijn artikelen en social media posts, die ik over hun bedrijf of product schrijf. Pas bij mijn ontmoeting met Sara Gris van La Castellamonte, werd me duidelijk dat mijn werk ook over de grens gewaardeerd wordt. Alsof ik onderdeel uitmaak van het Italiaanse team, zo werd ik enorm hartelijk begroet. Om verlegen van te worden.

Keramische kachels gemaakt volgens Italiaanse traditie

La Castellamonte is een familiebedrijf dat is opgericht in 1975 door Silvana Neri en Roberto Perino. Samen ontwikkelden zij op ambachtelijk wijze, unieke keramische kachels gemaakt van de beste klei, gewonnen in de nabijgelegen grotten. Sara (dochter van Silvana) nam me mee en gaf me een exclusief kijkje in de kleine fabriek. De keramische kachels zijn opgebouwd uit verschillende ‘ringen’. Ieder model heeft zijn eigen mal, die met de hand gemaakt wordt door de zoon (Luca) van deze familie. De mallen kunnen gemiddeld zo’n 50 tot 70 keer gebruikt worden. Deze mallen worden vervolgens ingespoten met een speciaal, elastisch en heel dun kleimengsel. Het uitharden van de klei is afhankelijk van het seizoen, het weer en luchtvochtigheid. Dit is ook de reden dat de levertijd per kachel schommelt.

Styling ID Blog Op bezoek bij La Castellamonte fabriek mal makerij

Ambachtelijk

Na 24 uur wordt de mal met de hand verwijderd. Doordat de klei nog niet uitgehard is kunnen alle oneffenheden met de hand verwijderd worden. Daarna gaan alle modules van de kachel in de droogkamer. Na dit proces worden de delen in een speciale oven, gedurende 48 uur gebakken. Door middel van een speciale lamp en het handmatig tikken op het keramiek, wordt bepaald of de kwaliteit perfect is. Hierna worden de delen met de hand beschilderd en voorzien van een op kleur gemaakte glazuurlaag. Een nauwkeurig werk, die specialisme vereist. Na het bakken van deze laag in een speciale oven, is het eindresultaat echt zichtbaar. De productie van een keramische kachel van La Castellamonte gebeurd in fases, waarbij gespecialiseerde en vakbekwame mensen betrokken zijn. Vakmensen die schaars zijn, waardoor het Italiaanse team al jaren uit dezelfde medewerkers bestaat.

Styling ID Blog Op bezoek bij La Castellamonte decoratieruimte
Styling ID Blog Op bezoek bij La Castellamonte fabriek

Van klassiek tot modern

La Castellamonte startte in de beginjaren met de klassieke lijn. Deze kachels zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, formaten, kleuren en leverbaar in hout- of pellet gestookte modellen. Je kan zelf de gewenste decoratie kiezen. In de loop van de tijd zijn er nog twee series bij gekomen. In samenwerking met Adriano Design ontstond er de Stack Stove. Deze innovatieve lijn van hout gestookte kachels is in staat om de technologische aspecten, met betrekking tot optimalisatie van verbranding te verenigen met modern design. De laatste serie Dinamica heeft een nog strakkere look gekregen en is naast de hout gestookte versie, ook in pellet versie verkrijgbaar.

Styling ID Blog Op bezoek bij La Castellamonte klassiek
Styling ID Blog Op bezoek bij La Castellamonte stack stoves
Styling ID Blog Op bezoek bij La Castellamonte dinamica

Ecodesign 2020

Tweemaal heeft La Castellamonte de ISH Design Plus Award gewonnen, in 2011 en 2013. Het team blijft werken aan de ontwikkeling van het design en de hoge kwaliteit. Zo hebben ze ook een eigen testruimte. Hierin worden de kachels getest, zodat ze voldoen aan de Europese ECODESIGN normen.

Styling ID Blog Op bezoek bij La Castellamonte fabriek testruimte

Na de rondleiding werd ik nog verrast met een heel speciaal cadeautje en nam ik afscheid van Sara, haar familieleden en La Castellamonte team. Met de belofte dat ik nog eens langs zal komen, ging ik met een super gevoel op huis aan. Wil je kennis maken met de keramische kachels van La Castellamonte? Neem dan contact op met Art of Fire.

Nieuwsbrief

[et_bloom_inline optin_id="optin_4"]