De milde winter

De Nederlandse winters worden minder streng. 2020 is warm begonnen. In januari heeft het KNMI zelfs een temperatuur gemeten van 13 graden Celsius. Dit is behoorlijk boven het normale maandgemiddelde van 3,1 graden. Her en der in Nederland bloeien al narcissen.

Gevolgen

Een milde winter kan nadelig zijn voor plant en dier. Bloemknoppen gaan open staan bij langdurig hoge temperaturen. Komt er alsnog een vorstperiode dan vriezen de knoppen kapot. De meeste planten kunnen overigens tegen een stootje. Dieren hebben het een stuk lastiger.

Bloei

Dieren komen te vroeg uit hun winterrust zoals bijen en egels. Jonge vogels worden te vroeg geboren. Het probleem is dat er te weinig voedsel voorhanden is.  Planten gaan dus eerder bloeien bijvoorbeeld de uit de Berkenfamilie bekende hazelaar struik met de hazelnoot als vrucht. Normaal begint de hazelaar half februari te bloeien. In december zijn er al bloeiende hazelaars gespot. Lepelaars zijn al bezig met nesten bouwen. De gaspeldoorn, een typische winterbloeier bloeit door het zachte weer uitbundiger dan normaal. Hetzelfde geldt voor de sneeuwklokjes waarvan de bloemen open gaan staan wanneer de temperatuur boven de 10 graden Celsius uitkomt. Lenteklokjes komen vroeger en het gras blijft groeien als de temperatuur niet onder de 4 graden komt.

Styling ID huis en tuin De milde winter

Duurzaam

Het zogenaamd zomer- en winterklaar maken van de tuin is voor de duurzaamheid niet altijd even goed. Laat planten zo veel mogelijk staan in de herfst. Dan bieden ze beschutting en voedsel voor alles wat leeft in de tuin. In het voorjaar, rond maart, kunnen de afgestorven plantenresten verwijderd worden. Het is dan ook tijd om te mulchen. Hierdoor wordt een laag organisch materiaal op de grond gecreëerd. Dit zorgt voor extra voedingsstoffen, neemt licht weg voor onkruidzaden, en zorgt dat de bodem minder snel uitdroogt.

In de winter zet je de houten loungeset binnen in de schuur of in ieder geval afgedekt met een duurzame beschermhoes. In het voorjaar het hout oliën, zodat je er het hele seizoen plezier van hebt.

Nieuwsbrief

[et_bloom_inline optin_id="optin_4"]

Like ons op Facebook

Volg ons op Pinterest

Hulc Publicer

Pin It on Pinterest

Share This