Binnen sauzen

Het voorjaar komt eraan. Tijd om het binnen schilderwerk na te lopen of de woonkamer van een frisse kleur te voorzien.

Binnen schilderwerk is voor een handige doe-het-zelver te doen. Laten doen kan natuurlijk ook. Veel schilders hanteren tot maart 2020 nog het wintertarief. Dat kan snel tien procent opleveren.

Welke verf

Gebruik voor binnen altijd verf op waterbasis. Acrylverf bevat minder schadelijke stoffen en is gemakkelijk te verdunnen. Verf op waterbasis heeft ook een relatief korte droogtijd. Na acht uur is een wand overschilderbaar. Gebruik wel altijd de juiste kwasten en rollers.

 

Alkydverf

Een verfsoort die vooral buiten wordt gebruikt is alkydverf. Deze verfsoort is te verdunnen met terpentine of een ander oplosmiddel. Alkydverf heeft een betere dekking en geeft een mooier gladder eindresultaat dan acrylverf. Dit is ook de reden waarom professionele schilders deze verf bij voorkeur gebruiken.

Oplosmiddelen

Vanwege de oplosmiddelen mag deze verf eigenlijk niet meer binnen gebruikt worden. Op grond van de ARBO-wetgeving is dit uitsluitend verf wat alleen voor buiten gebruikt kan worden. Een alternatief is de high-solid alkydverf. Dit is wel een alkydverf, maar bevat minder oplosmiddelen. Toch wordt voor vochtige ruimten vaak nog alkydverf gebruikt. Alkydverf hecht niet op wanden die behandeld zijn met acrylverf. Andersom is het geen probleem; dus acryl op alkyd.

Voorbereiding

De voorbereiding kost dikwijls evenveel tijd als het verven of sauzen. Het verrichten van kleine reparaties met muurvuller, het afplakken van posten en kozijnen en het verwijderen van de stopcontacten en schakelaars. Zorg in ieder geval dat de ruimte stofvrij is voordat er begonnen wordt met sauzen. Aanwezige stof gaat zich namelijk hechten op het schilderwerk. Grote meubels kunnen het best worden afgedekt met folie. De vloer wordt het best beschermd door een vloerzeil.

Verf

Gebruik altijd een goede dekkende acrylverf zoals bijvoorbeeld Sikkens verf. Zorg dat de verf goed is doorgeroerd. Hoeken en randen worden met een kwast gedaan. Voor de grotere oppervlakten gebruik je een muurverfroller. Verf vervolgens met de muurverfroller van links naar rechts en daarna van boven naar beneden. Veeg elke keer 2-3 keer over dezelfde baan heen. Als je klaar bent, is het belangrijk dat je de eventuele tape verwijdert terwijl de verf nog nat is.

Kwasten

Verfkwasten zijn opnieuw te gebruiken als je ze op een juiste manier schoonmaakt en bewaart. Bij acrylverf leg je de kwasten in een bak met warm water. Laat de kwasten weken voor ongeveer twee uur. Droog vervolgens de kwasten af met een schone doek en bewaar ze op een droge plek.

Zorg dat je altijd veilig werkt op hoogte. Gebruik liever geen trap, maar een flexibele steiger. Dit geldt zeker als je ook het plafond gaat sauzen.

Nieuwsbrief

[et_bloom_inline optin_id="optin_4"]

Like ons op Facebook

Volg ons op Pinterest

Hulc Publicer

Pin It on Pinterest

Share This