Badkamer ventilatie

Ventilatie is het belangrijkste in een badkamer. In de badkamer zijn de schommelingen in temperatuur en luchtvochtigheid het grootst. Dat maakt het een ideale plek voor de groei van schimmels.

Luchtvochtigheid

Hoe hoger de luchttemperatuur in de ruimte, hoe meer vocht de lucht kan opnemen. Tijdens het douchen of baden neemt de luchtvochtigheid toe. Dit wordt versterkt wanneer de verwarming aan staat of bij warm weer. De warme lucht zorgt ervoor dat het vocht uit de lucht gaat condenseren. Die condens kan leiden tot schimmelvorming. Schimmels zijn slecht voor de gezondheid. Een mechanische badkamerventilatie zuigt de condens weg en is effectiever dan een openstaand raam of afvoerrooster.

Continu

Een ventilatie-unit werkt standaard continu. Het systeem kent twee of drie standen: de laagste stand is altijd actief, de hogere standen zijn bedoeld voor wanneer je gebruik maakt van de badkamer. Door mechanische ventilatie verlies je warmte, net als wanneer je natuurlijke ventilatie via deuren of ramen toepast.

Rooster

Er is altijd een ventilatieopening nodig waarlangs verse lucht de badkamer kan instromen.  Anders ontstaat er onderdruk. Warme lucht uit de eigen woning zorgt voor het beste resultaat, gelet op luchtvochtigheid en behoud van warmte. Een ventilatierooster in de badkamerdeur werkt het beste. Na het douchen of baden heeft een ventilatiesysteem minimaal één uur nodig om goed te ventileren.

Vocht in de lucht wordt uitgedrukt in absolute en relatieve luchtvochtigheid. Zowel te veel als te weinig vocht kan problemen opleveren. Een maximale luchtvochtigheid in de badkamer is 70 procent. Na het douchen op de maximale stand ventileren is het beste. De bediening van de mechanische badkamerventilatie combineren met de knop van de verlichting zorgt ervoor dat je nooit meer de ventilatie aan of uit hoeft te zetten.

Nieuwsbrief

[et_bloom_inline optin_id="optin_4"]

Like ons op Facebook

Volg ons op Pinterest

Hulc Publicer

Pin It on Pinterest

Share This