Tips voor het maken van een lichtplan
Bij de inrichting van je huis zijn niet alleen de muren, vloeren en meubels van belang, maar ook de verlichting. Verlichting is functioneel, maar bepaalt ook de sfeer in huis. Daarom is het belangrijk om na te denken over de verschillende soorten lampen in huis. Wil je dat helemaal gelijk goed doen? Dan kun je hier een lichtplan voor maken. Wij leggen je uit wat een lichtplan is en hoe je deze maakt.

Wat is een lichtplan?

Het woord zegt het eigenlijk al: in een lichtplan maak je een plan van de verlichting in huis. Je maakt hierin een opzet van waar je welke soort verlichting wilt hebben. Het handige aan een lichtplan is dat je van tevoren een plan opstelt, zodat je gelijk kunt kijken of de ideeën die je hebt wel werken in je interieur. Daarnaast kun je, wanneer je gaat verbouwen, met een lichtplan achterhalen waar de aansluitpunten voor de verlichting moeten komen.

 

Basisverlichting

Start bij het maken van een lichtplan met het bepalen van de functie van de ruimte. In een badkamer zul je namelijk andere verlichting nodig hebben dan in de woonkamer. Vervolgens kun je kijken naar het soort basisverlichting in de ruimte. Met de basisverlichting zorg je ervoor dat de ruimte goed genoeg wordt verlicht en deze verlichting moet lijken op daglicht. Dat kan met bijvoorbeeld inbouwspots in het plafond, deze geven veel licht maar houden een ruimte wel sfeervol. Inbouwspots zijn te verkrijgen via onder andere Ledloket.nl.

Functionele verlichting

Na het bepalen van de basisverlichting, ga je kijken naar de functionele verlichting in de ruimte. Dit is verlichting die een functie heeft, bijvoorbeeld een lamp boven de eettafel of een leeslamp naast de bank. Houd daarbij wel in gedachten dat het belangrijk is dat je niet direct in de lichtbron kijkt. Daarnaast is het handig om de verlichting te kunnen dimmen, zodat deze voor meerdere functies gebruikt kan worden.

Accentverlichting

Met accentverlichting kun je een bepaalde plek in de ruimte meer aandacht geven. Dat kan bijvoorbeeld een spot boven een schilderij of in de kast zijn, of een strip verlichting onder de traptreden.

Sfeerverlichting

Tot slot hebben we nog de sfeerverlichting. Hierbij gaat het om het neerzetten van een bepaalde sfeer in de ruimte en niet zozeer om de functie. Meestal geeft sfeerverlichting minder licht en zijn het lampen, die wat betreft design opvallen. Ook een haardvuur en kaarsen zijn sfeerverlichting.

Like ons op Facebook

Volg ons op Pinterest

Hulc Publicer

Pin It on Pinterest

Share This