Gordijnen reinigen

Om gordijnen mooi te houden, moeten ze regelmatig onderhouden worden.

Dit kan door de gordijnen zelf te wassen of ze door de stomerij te laten reinigen. Volg altijd het wasetiket voor de behandelmethode. Bij verkeerde behandeling kunnen garens krimpen, kleuren verbleken of naden vervormen.

Vakman

De meest veilige methode is om de gordijnen te laten reinigen. Vakmensen bij de stomerij hebben verstand van stoffen en de specifieke reiniging. Zelf doen is een goedkopere optie, maar bij de vakman weet je zeker dat je de gordijnen in een perfecte en schone staat terugkrijgt.

Zelf doen

Ga je toch liever zelf aan de slag, kijk dan eerst of de gordijnen geschikt zijn om zelf te wassen. Verwijder in ieder geval de ijzeren haken en loodjes uit de gordijnen. Kun je de haken niet verwijderen, pak ze dan in met een waszakje en bindt dat vast met een wit koord.

Vitrage

Gebruik je liever geen wasmachine, dan kun je de gordijnen laten weken in ruim sop, bijvoorbeeld in een teil. Wring gordijnen niet uit en gebruik weinig natuurlijke zeep. Hang de gordijnen nat uit om te drogen. Toch de wasmachine? Zorg dat de wasmachine op de juiste temperatuur staat en was op halve capaciteit. Vitrage kun je het beste beschermen in een waszak of sloop. Gebruik na het wassen niet het centrifugeerprogramma. De gordijnen dienen nat gehangen te worden om te drogen.

Styling ID Huis en Tuin Gordijnen reinigen

Vouw- en rolgordijnen

Vouwgordijnen hebben een stof die vergelijkbaar is als vitrage. Je kunt deze zelf wassen. Echter het vouwgordijn dient uit elkaar worden gehaald. Het gordijn moet losgeknoopt worden en de koorden verwijderd evenals de houtjes en baleinen. Een alternatief is om het vouwgordijn te reinigen met een stoomreiniger of door het stofzuigen van de gordijnen. Rolgordijnen zijn niet geschikt om uit elkaar te halen en te wassen. Het reinigen van rolgordijnen kan uitsluitend door het afnemen met een vochtige doek. Velours gordijnen dienen altijd gestoomd te worden. Deze kun je niet zelf wassen.

Gordijnen krimpen bij het wassen. Krimpvrije gordijnen bestaan niet. Afhankelijk van de stof geldt een gemiddeld krimppercentage van drie procent. Kamerhoge gordijnen kunnen dus zo’n acht centimeter korter worden.

Nieuwsbrief

[et_bloom_inline optin_id="optin_4"]