Een beetje binnen en buiten

De betekenis van een overkapping is ‘een houten of stalen dakconstructie voorzien van een of meerdere deuren met als doel de toegang tot een ruimte waterdicht af te sluiten’. Een klinische definitie van wat een overkapping of waranda is.

Overigens is een waranda meer een uitgebreide overkapping. Bij een waranda zijn er buitenzijden. De voorkant kan open of gesloten zijn. De opzet is dezelfde namelijk beschermen tegen weersinvloeden maar wel buiten zijn. Een soort overgang tussen binnen en buiten de woning zijn.

Bescherming

Beschermd zijn tegen de felle zon bij hete zomers en in de warme herfstdagen met een dikke trui buiten kunnen zitten. Omdat buiten zijn prettig is, anders dan binnen zitten. Frisse lucht zonder een mechanisch ventilatiesysteem. Het wordt een verlengstuk van de zitkamer met verlichting, straalkachels en misschien een keukenunit.

Stijl

Veel woningen kunnen in stijl een waranda of overkapping hebben. De mogelijkheden zijn voor elk type woning toepasbaar; modern of klassiek. Materialen zijn hout, staal of glas. Zorg er wel voor dat de waranda past bij de woning. Dezelfde bouwstijl moet gevolgd worden anders wordt het een lelijke aanbouw. Dikwijls ontstaat een extra ruimte die gebruikt kan worden als een af te sluiten kleine berging. Handig voor het tuingereedschap, de grasmaaier en andere tuinbenodigdheden. Dit zorgt voor een opgeruimde garage die weer dienst kan doen om de auto te stallen.

Investering

Bij een goed doordachte waranda wordt het aantal vierkante meters terras bij de woning gevoegd. Het is een waardevaste investering omdat het een meerwaarde betekent voor de woning. Zorg wel voor een goede fundering met liefst gemetselde plavuizen. Passende verlichting maakt de waranda af. Afhankelijk van het oppervlak is een ruim buitenmeubel in de vorm van stoelen en een tafel gecombineerd met een bank een aanrader.

Een multifunctionele ruimte met gratis ventilatie. Een meerwaarde voor de woning en woongenot.

Nieuwsbrief

[et_bloom_inline optin_id="optin_4"]