Hoe gaat het met de Rijkswachters?

Gisteren was ik op het Museumplein en keek ik uit op het prachtige Rijksmuseum. Direct gingen mijn gedachten naar de o zo leuke Rijkswachters.

Deze kleine houten robotjes volgen we al een paar jaar. Floor en ik bezochten zelfs de werkplaats waar zij liefdevol worden ontworpen. Tijd om uit te zoeken hoe het met ze gaat!

De eerste Rijkswachters

Alle Rijkswachters zijn uniek, niet alleen qua uiterlijk, maar zeker ook door het verhaal wat van robot tot robot verschilt. Deze houten robots zijn namelijk gemaakt van transportkisten. Die jarenlang door het Rijksmuseum zijn gebruikt, om kunstschatten tijdens de verbouwing te beschermen. Na de heropening van het Rijksmuseum werden de transportkisten overbodig. Met de komst van de Rijkswachters werd niet alleen het hout gerecycled. De beschermers van de kunstschatten kregen zo een nieuw leven.

Styling-ID-Blog-Rijkswachters

Van Rijkswachter tot Rijksmeester

 

De Rijkswachters zijn met de jaren steeds unieker geworden. Het ontwerp van deze houten robotjes is steeds aangepast en vernieuwd. Door de samenwerking met Flagg, een Zuid-Afrikaanse kunstenares, werden onze vriendjes zelfs voorzien van een uniek diorama. Met de komst van Annemiek van Duin werd de Rijkswachter voorzien van een speciaal kunstwerk en werden ze liefdevol omgedoopt tot Rijksmeester.

Hoe gaat het met de Rijkswachters 10

Rembrandt Rijksmeesters

2019 staat in het teken van Rembrandt. Ook de Rijksmeesters brengen op eigen wijze een ode aan deze Nederlandse kunstschilder. Kunstenaar Annemiek van Duin heeft in samenwerking met Studio Hamerhaai exclusief voor het Rijksmuseum een serie Rijksmeesters gemaakt geïnspireerd op de werken van Rembrandt. Deze reeks Rijksmeesters laat zien dat de grootsheid in de details zit en laat een ander licht schijnen op deze prachtige meesterwerken. Er zijn maar 30 Rembrandt Rijksmeesters gemaakt, stuk voor stuk unieke kunstwerken. En het goede nieuws is dat ook jij er één kan kopen!

Hoe gaat het met de Rijkswachters 6
Hoe gaat het met de Rijkswachters 8
Hoe gaat het met de Rijkswachters 5
Hoe gaat het met de Rijkswachters 9

Meesterwerken

Wat fijn dat de door ons zo geliefde Rijkswachters, een steeds mooiere rol krijgen binnen het Rijksmuseum.

Ben je nieuwsgierig welke meesterwerken er gebruikt zijn op onze geliefde robots? Bezoek dan deze website!

Beeldmateriaal:
Studio Hamerhaai

 

Hoe gaat het met de Rijkswachters 3
Hoe gaat het met de Rijkswachters 5
Hoe gaat het met de Rijkswachters 10

Nieuwsbrief

[et_bloom_inline optin_id="optin_4"]