Koop een matras op proef

Een bed is de basis van een gezonde nachtrust. Er zijn verschillende soorten matrassen, talloze boxspring bedden met pocketveermatrassen en/of toppers, lattenbodems in allerlei variaties, schotelbodems en spiralen. Hoe maak je nu de beste keuze?

Verschillende metingen

Proefliggen in een beddenwinkel geeft weinig voordelen. In een korte periode kan onmogelijk een passend bed of matras worden aangemeten. Het lichaam heeft minimaal zes weken nodig om te wennen aan een ander matras. Op basis van een Profielmeting wordt aan de hand van bouw, lengte en gewicht gemeten welk type matras in welke hardheid de juiste keuze is. Bij een drukmeting wordt de druk van het lichaam op diverse plekken gemeten. De meeste druk is bij een zijligging bij de bekken en de schouders. De gedachte bij deze meting is om een matras te bepalen die de lichaamsdruk gelijkmatig verdeeld. De methode van de spierspanningsmeting gaat uit van de hoeveelheid spieractiviteit van de lange rugspieren. Hoe lager de spieractiviteit hoe comfortabeler je slaapt.

Koudschuim en traagschuimmatrassen

 

Een koudschuim matras beschikt over een goede veerkracht en een hoog comfort. De kwaliteit van koudschuim matrassen wordt aangeduid met een HR waarde. Hoe hoger het getal waarmee de HR waarde wordt aangeduid, hoe meer ondersteuning het koudschuim biedt. Eigenschappen zijn: uitstekende lichaamsondersteuning, lange levensduur, ventilerend, veerkrachtig en absorbeert vocht uitstekend. Een traagschuim matras vormt zich naar het lichaam waardoor de druk op het lichaam verlaagd wordt. Het matras zorgt voor een comfortabele ligging en een minimale belasting van uw spieren en gewrichten.

Koop een matras op proef

Binnen- en pocketvering

 

Een matras gemaakt van grote stalen veren noemt men een binnen veringmatras. Het liggevoel is altijd een stuk harder dan op een matras met kleinere veren zoals bij een pocketveer. Een pocketvering matras is een matras met stalen veren die afzonderlijk verpakt zijn in zakjes van een synthetisch materiaal. Omdat alle veertjes los verpakt zijn in zakjes kan ieder veertje onafhankelijk bewegen zodra er tegendruk ontstaat. Een pocketveer kan door zijn vorm beter de contouren van het lichaam volgen en geeft daardoor een betere ondersteuning.

Topdek

Een topdekmatras is een dun matras van ongeveer 5 á 6 cm dik dat op het huidige matras geplaatst wordt. Naast het verbeteren van het ligcomfort wordt de levensduur van het huidige matras verlengd. Ook is een topdekmatras vanwege het geringe gewicht eenvoudiger te keren en te luchten.

De keuze in soorten matrassen is zo enorm dat het onmogelijk is alles volledig te onderzoeken. De spierspanningsmeting is de meest nauwkeurige methode omdat het de reactie van het liggend lichaam meet. Zelf ervaren wat het prettigst ligt, is de beste methode. Bij matras aan huis geldt een proefperiode van twee maanden.

Nieuwsbrief

Volg ons op Instagram

Like ons op Facebook

Volg ons op Pinterest

Nieuwsbrief

Pin It on Pinterest

Share This