Happy Chinese New Year

In 2010 ben ik, samen met mijn gezin, in China geweest. Op uitnodiging van hele dierbare vrienden, die daar als expats woonden, heb ik Beijing twee weken mogen bewonderen. Een prachtige reis, met heel veel hoogte punten, zoals Starbucks Coffee drinken boven op de Chinese Muur! Door mijn workshop Fen Shui, die ik onlangs heb gevolgd bij Fen Interaction, kwamen deze dierbare herinneringen boven. Maar ook het idee om een artikel te schrijven over de kleuren in China! Hoe leuk is het, om dat dan op de Chinese nieuwjaarsdag te doen? Vandaar: Happy Chinese New Year!

Blog Styling ID: Happy Chinese New Year Starbucks Coffee

Chinese kleuren

De kleuren die in China veelvuldig te zien zijn: Rood, geel/goud, blauw en groen. Op groen na zijn dit onze primaire kleuren. Groen behoort tot de secundaire kleuren, omdat deze kleur ontstaat uit de mening van geel en blauw. Toch wordt groen wel meegenomen in de basis van het Natural Color System (NCS) kleurensysteem. Dit systeem gebruikt Histor voor zijn verf. Ook Wit en Zwart zijn belangrijke kleuren in China.

Blog Styling ID: Happy Chinese New Year kleuren

Rood

China en de kleur rood zijn onlosmakelijk van elkaar. De Chinese vlag, gebouwen, deuren, de kleur rood zie je in China overal. De rode kleur symboliseert geluk en vrolijkheid. Rood is de kleur behorend bij het Oosterse element vuur.

Blog Styling ID: Happy Chinese New Year rode deuren
Blog Styling ID: Happy Chinese New Year rode gebouwen

Geel/Goud

Geel/goud is de gelukskleur, de kleur van de keizer. Geel is de kleur behorend bij het Oosterse element aarde.

Blog Styling ID: Happy Chinese New Year de goud/gele troon van de keizer
Blog Styling ID: Happy Chinese New Year gouden beslag op de deuren van de Verboden Stad

Blauw en Groen

Blauw staat voor rouw. En groen betekent gezondheid, geluk en voorspoed. Groen vinden we terug in de oosterse elementen als hout.

Blog Styling ID: Happy Chinese New Year dak van een tempel bij het zomerpaleis van de keizer in Beijing

Zwart en Wit

De laatste twee kleuren zwart en wit zijn beide kleuren die staan voor rouw. Zwart vinden we terug in de oosterse elementen als water en wit als metaal. Samen betekenen ze evenwicht/balans.

Blog Styling ID: Happy Chinese New Year Yin en Yang

De Chinese kleuren vinden wij over het algemeen dominant. Wij maken veel meer gebruik van nuances en ton sur ton kleuren. Toch is het mooi om te zien hoe men in China deze kleuren overal in het straatbeeld terug laat komen.

Is jouw huis al Feng Shui proof? Ik heb geleerd dat het jaar voor de Feng Shui pas op 3 februari 2017 officieel in gaat. Dus je hebt nog een paar dagen de tijd om alle sectoren na te lopen en te activeren!

Foto’s: De meeste uit eigen archief en twee van pixabay!