Balans in de tuin

Ik heb geen grote tuin, maar ik zie er altijd als een berg tegenop om deze weer onder handen te nemen. Dat komt waarschijnlijk ook door de ligging van de tuin. Op het moment dat ik tijd heb, is er bijna geen zon meer te vinden. Mijn dochter vraagt de laatste tijd iedere keer of we buiten gaan eten. Iets wat we op de camping altijd doen, maar nooit thuis. Ik weet dat ik het vroeger altijd heerlijk vond om buiten te eten.

Bij mij is het alles of niets

In het kader van meer bewegen, als schrijver zit ik hele dagen achter de computer, heb ik mezelf iedere dag een klusje opgelegd. Gisteren was dat de klimop snoeien. Bij mij is het altijd alles of niets, dus voor ik het wist stonden de blaren op mijn handen. Terwijl ik me verbeet, dacht ik aan de Feng Shui workshop die ik eerder dit jaar bij Fen Interaction gevolgd heb. Zouden er voor de tuin ook oosterse regels zijn om balans in de tuin te creëren?

 

Styling ID blog Balans in de tuin siergrassen

Positieve energie

Tijdens de lunchpauze die ik mezelf in het zonnetje gunde, zocht ik ondertussen op het internet naar antwoorden. Ik kan je zeggen dat ik die snel vond. Tijdens het lezen werd ik steeds positiever over mijn tuin. Volgens de Chinese leer is de ligging van mijn tuin perfect! Er wordt gezegd dat elke locatie of huis omgeven wordt door vier symbolische dieren. De linkerkant is het Oosten (Draak) en de rechterkant is het Westen (Tijger).  De achterkant is het Noorden (Schildpad) en de voorkant is het Zuiden (Feniks). Deze vier richtingen moeten in harmonie zijn met elkaar.

Styling ID blog Balans in de tuin bamboe

De vijf elementen zijn essentieel

Na deze eerste informatie ging ik heel anders kijken naar mijn tuintje! Met alleen de ligging heb je nog geen balans in de tuin. Hiervoor zijn de vijf elementen, die ik al eerder geleerd had voor binnen, ook van belang. Water, hout, vuur, aarde en metaal zijn dus essentieel voor de tuin. Voorbeelden bij deze elementen zijn:

  • Water: een vijver of fontein
  • Hout: planten, bomen, bloemen, schuttingen, houten bakken
  • Vuur: verlichting, lantaarns, puntige voorwerpen
  • Aarde: terracotta potten, aardewerk, beeldjes
  • Metaal: ijzeren voorwerpen
Styling ID blog Balans in de tuin vlinderstruik

Een productieve cyclus

Met deze wetenschap kon ik mijn checklist invullen. Aan alle elementen kon ik voldoen, behalve die van water. Dit heb ik opgelost door een lekker vogelbadje in de oostkant van mijn tuin te plaatsen. Het mooiste zou zijn wanneer dit water stroomt, maar ik wil deze opknapbeurt zo low budget mogelijk uitvoeren. Het plaatsen van de elementen is ook heel belangrijk. Een productieve cyclus is, als je de juiste regels volgt, dan zal je de goede balans tussen de elementen in uw tuin hebben, waardoor er de juiste energie ontstaat. Dit is natuurlijk voor iedere tuin anders, ik raad je dan ook aan om dit zelf uit te zoeken.

Styling ID blog Balans in de tuin vijver

Bon Appétit

Niet alleen door het snoeiwerk had de tuin een metamorfose ondergaan. Door te schuiven met de bloembakken, -potten, tafel, stoelen etc, ontstond er een superleuke opstelling. Eentje die ik niet eerder bedacht had. Toen mijn dochter uit school kwam, zag ze het direct: “Gaan we vanavond buiten eten mam?”

Wil je meer leren over Feng Shui? Bekijk dan de website van Fen Interaction of BEB design.

De prachtige foto’s zijn afkomstig van Mooi wat planten doen.nl.
Met dank aan Alpha Communications!

Pin It on Pinterest

Share This