Hoe ziet jouw kersttafel eruit?

Bij de meeste mensen staat nu onderhand de kerstboom in volle glorie te pronken in de woonkamer. En nu die klus van het lijstje gevinkt kan worden, kunnen we langzaam aan gaan bedenken hoe we de kersttafel zullen versieren. Dit hangt natuurlijk ook nauw samen met het diner dat geserveerd zal worden. Je zult begrijpen dat de tafel er heel anders uit komt te zien, als je gaat gourmetten, dan wanneer je een diner voorbereidt. In dit blog geef ik je aan de hand van een stappenplan, tips en tricks voor het aankleden van een mooie kersttafel. Hoe ziet jouw kersttafel eruit?

 

Styling ID blog: Hoe ziet jouw kersttafel eruit? 1 houten tafel

In 5 stappen creëer je een prachtige kersttafel

Stap 1:

Zoals het bij de pizza de bodem belangrijk is, is bij een kersttafel de tafel belangrijk. Hiervoor kiezen we over het algemeen de aanwezige eettafel. Maar als je met meer personen bent, dan aan die tafel kunnen zitten, moet je daarvoor dus een passende oplossing vinden. Inventariseer dus eerst voor hoeveel personen de kersttafel gedekt dient te worden. Ik ben zelf niet zo gecharmeerd van tafelkleden. Ik vind mijn houten tafel prachtig en wil deze nooit verstoppen. Maar als je met twee verschillende tafels moet werken, zou ik zeker werken met kleden. Zo creëer je een eenheid tussen de twee tafels. Kies voor een effen kleur als basis. Hier bovenop kan je spelen met lopers of placemats in bijpassende kleur. Houd de basis in ieder geval rustig!

Leuke tip: kies voor zwart papier, hierop kan je teksten schrijven met krijt, daarnaast geeft het je tafel een super chique effect.

Styling ID blog: Hoe ziet jouw kersttafel eruit? 2 zwart papier
Styling ID blog: Hoe ziet jouw kersttafel eruit? 3 zwart papier

Stap 2:

De borden! Zorg dat je genoeg borden hebt voor alle tafelgasten. Bedenk vooraf wat je gaat bereiden. Bij een meergangen diner heb je ook meerdere formaten borden nodig. Ik vind het zelf chique om vierkante borden te gebruiken. Deze heb ik ooit bij de Xenos aangeschaft en alleen bij speciale gelegenheden komen die uit de kast. Het is ook leuk om met meerdere kleuren borden te werken. Stapel ze netjes op elkaar en plaats ze in het midden van iedere zitplaats.

Styling ID blog: Hoe ziet jouw kersttafel eruit? 4 de borden

Stap 3:

Het glasservies en bestek! Mooie glazen zijn een echte eye-catcher op tafel. Om een eenheid te creëren moet je ervoor zorgen, dat iedereen hetzelfde glas bij het bord heeft staan. Ik vind het ook altijd erg leuk om mooie karaffen met water klaar te zetten op tafel. Dan zorg ik er ook voor dat iedereen een eigen waterglas heeft (je hebt hele leuke sets bij de Action). Voor het bestek geldt hetzelfde! Naast ieder bord leg je hetzelfde aantal messen, vorken en lepels. Het ligt eraan hoeveel gangen er zijn. Zorg ervoor dat het bestek van het voorgerecht als laatste neergelegd wordt (buitenste rij), want die heb je als eerste nodig.

Leg (een gedeelte van) het bestek op een servet en bindt deze samen met een bijpassend lint.

 

Styling ID blog: Hoe ziet jouw kersttafel eruit? 5 bestek op servet

Stap 4:

De Centerpieces! Oftewel de decoratie in het midden van de tafel. Hiermee laat je zien dat het om een “kersttafel” gaat. Je kan kiezen voor een (zelfgemaakt) kerststuk of allemaal losse kersttakken. Sfeer creëer je natuurlijk met diverse kaarsen. Speel met hoogtes, kandelaars en waxinelichtjes. Verlies niet de (basis)kleuren uit het oog. Pas hierop jouw decoratie aan. Zorg ervoor dat er ruimte overblijft op tafel voor eventuele schalen en dat je je overbuurman nog aan kan kijken.

Gebruik omgekeerde glazen voor mini tafereeltjes!

 

Styling ID blog: Hoe ziet jouw kersttafel eruit? 6 omgekeerde glazen deco
Styling ID blog: Hoe ziet jouw kersttafel eruit? 7 centerpiece

Stap 5:

De finishing touch! Maak je tafel persoonlijk door op een leuke manier naamkaartjes en/of menukaartjes bij de borden te plaatsen. Op pinterest vind je heel veel leuke ideeën. Ik vond deze bij de IKEA!

Naam en menukaartjes.

 

Styling ID blog: Hoe ziet jouw kersttafel eruit? 8 naamkaartje

Hopelijk hebben jullie genoeg inspiratie op kunnen doen voor een mooie kersttafel. Ik ben heel nieuwsgierig naar jullie eindresultaat!

Styling ID wenst iedereen hele fijne feestdagen

Beeldmateriaal:
– Pinterest: homedecorify.com, blog.styleestate.com, Showhome.nl, facilisimo.com, Dettagli home decor en cfabbridesigns.com.
– Styling ID